Πύρινη λαίλαπα στην Αλεξανδρούπολη – Εκκενώνονται κι άλλοι οικισμοί

Ανεξέλεγκτη καίει η πύρινη λαίλαπα στη Αλεξανδρούπολη, καθώς τις προσπάθειες κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν. Η περιοχή έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ τρία είναι τα βασικά μέτωπα.

Δείτε:

Αλεξανδρούπολη: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus – Εικόνα με τις καμένες εκτάσεις

Καίει ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη – Καμένα σπίτια σε οικισμούς (φωτο-βίντεο)

Αλεξανδρούπολη: Φωτιά σε σπίτι στον Απαλό – Απεγκλωβίστηκε με σοβαρά εγκαύματα μια ηλικιωμένη

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Στις φλόγες το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (Bίντεο)

Το απόγευμα της Κυριακής εστάλη νέο μήνυμα του 112 για να εκκενωθούν άλλοι τρεις οικισμοί. Ειδικότερα πριν από λίγα λεπτά εστάλη μήνυμα με το οποίο καλούνται οι κάτοικοι του οικισμού Άβαντας, να απομακρυνθούν προς Αλεξανδρούπολη.

Νωρίτερα είχε σταλεί και άλλο μήνυμα του 112 καλώντας τους κατοίκους των οικισμών Αμφιτρίτη και Μαϊστρου να απομακρυνθούν επίσης προς Αλεξανδρούπολη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά αυτή την ώρα καίει καλλιεργήσιμες εκτάσεις και δασική έκταση σε ρεματιά βορείως και δυτικά του Μαϊστρου.

Το μεσημέρι οι κάτοικοι των οικισμών Μοναστηράκι και Δορίσκος κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Φέρες, ενώ πολλοί ακόμα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν χθες τα σπίτια τους, σε περιοχές Νίψα, Αετοχώρι, Πεύκα, Αγνάντια, Αριστινό, Δωρικό και Άνθεια και μεταφέρθηκαν στο Πολυκοινωνικό του δήμου. Προειδοποίηση ξανά και προς όλους όσοι βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη ώστε να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και με κλειστά παράθυρα, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τους πυκνούς καπνούς.

Τα μέτωπα

Η πύρινη λαίλαπα χιλιομέτρων, που ξεκίνησε από τη Μελία και έκαψε χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, συνέχισε το καταστροφικό της έργο νοτιοδυτικά κι ανατολικά, στα Λούτρα της Τραϊανούπολης, όπου τη νύχτα οι φλόγες απείλησαν σπίτια περνώντας μέσα από αυλές.

  • Το μεγαλύτερο και μεγαλύτερο από τα τρία πλέον μέτωπα κινείται, ανάμεσα στο Λουτρό, το Μοναστηράκι και το Δορίσκο και έχει ψηλές φλόγες και πολύ καπνό, γιατί καίει δάσος.
  • Το δεύτερο μέτωπο, που απασχολούσε νωρίτερα τους επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης βρίσκεται σε αγροτικές περιοχές ανάμεσα στα χωριά Αμφιτρίτη, Μαΐστρος και Απαλός, βορείως του αεροδρομίου. Σύμφωνα με το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, το μέτωπο αυτό φαίνεται πως είναι διαχειρίσιμο, καθώς έχουν προχωρήσει σε μεγάλες αντιπυρικές ζώνες προς την πλευρά του Μαΐστρου, με βαριά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας, έχει δημιουργηθεί φραγμός από ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ έκαναν συνεχώς ρίψεις τα περισσότερα εναέρια μέσα.
  • Το τρίτο μέτωπο είναι προς την πλευρά του Δωρικού, όπου υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση και γι’ αυτό διακόπηκε εκ νέου η κυκλοφορία από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης (γίνεται εκτροπή μέσω της Εθνικής Οδού Φερών -Αλεξανδρούπολης).

Ενισχυμένες δυνάμεις

Σύμφωνα με το evros-news.gr στις προσπάθειες κατάσβεσης επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 πεζοπόρα τμήματα ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας από αέρος  κάνουν ρίψεις νερού 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα ενώ άλλο ένα ελικόπτερο θα συντονίζει την εναέρια επιχείρηση με στόχο την κεφαλή της φωτιάς, του Στρατού και εθελοντών, οι θυελλώδεις άνεμοι δημιουργούν συνέχεια καινούργια μέτωπα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ έχει ενισχυθεί και η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και στα μέτωπα επιχειρούν:

  • 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 έναντι τεσσάρων,
  • 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL έναντι ενός και προστέθηκαν και
  • 2 ελικόπτερα CH-47 (CHINOOK)

Στο έδαφος προστέθηκαν άλλοι 2 προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Εξακολουθούν να συνδράμουν:

  • 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,
  • 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,
  • υδροφόρα οχήματα,
  • βυτιοφόρα οχήματα και
  • οχήματα γενικής χρήσεως.

Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την διαχείριση της πυρκαγιάς, μετά και από τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη που προκάλεσαν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί